Hoe wordt een sieraad gemaakt

Er komt heel wat bij kijken, voordat het sieraad dat u in de etalage ziet, daadwerkelijk gemaakt is. Wij proberen u in 11 stappen te laten zien hoe in dit geval een trouwring vervaardigd wordt. U ziet de creatieve handen van Wim Groenhart. Hij is de ontwerper en ook de maker van de "platina-look ringen" die u ziet ontstaan.

 

 Het maken van een ontwerp

Op deze eerste foto ziet u de ontwerper aan het werk. Sommige ontwerpen ontstaan op papier, andere haast spelenderwijs aan de werkbank. Ook uit het samenspel tussen de ontwerper / edelsmid en de klant groeien vaak unieke ontwerpen. Daarbij is de inbreng van de klant niet zelden verrassend origineel en bruikbaar.

Het walsen van het materiaal

De edelsmid begint met een staaf edelmetaal (in dit geval witgoud) dunner te walsen tot de gewenste dikte. Dit goud wordt in allerlei gehaltes en kleuren geleverd door de groothandel. Voor elk ontwerp kiest de edelsmid een op dat werkstuk toegesneden materiaalbewerking.

Het smeden

Het smeden is de meest tot de verbeelding sprekende bezigheid van de edelsmid. Het metaal wordt met krachtige hamerslagen naar de juiste vorm gedreven. De ruwe vorm ontstaat in dit stadium. Het geluid van deze bewerking is vaak ver buiten het atelier te horen.

Het gloeien

Door het smeden wordt het metaal vervormd en harder. Gloeien is dan noodzakelijk om barsten en scheuren te voorkomen. Kennis van en gevoel voor het materiaal zijn alleen in de praktijk te verkrijgen. Het gloeien wordt op een ondergrond van houtskool gedaan. De daarbij gebruikte gasbrander geeft een stevige vlam. Om een hogere temperatuur of een spitse vlam te verkrijgen, kan de edelsmid extra zuurstof aan de vlam toevoegen. Het gegloeide goud of zilver ziet er altijd spectaculair uit. Onderdompelen in spiritus maakt het materiaal nog zachter en dus nog beter bewerkbaar.

Het buigen tot de ringvorm

Met een stevige speciale tang wordt de vereiste ronde vorm aan het gegloeide materiaal gegeven. Smeden en buigen van edelmetalen moet in een koude toestand gebeuren. Hierna is echter weer vuur nodig. De ring moet gesloten worden.

Het solderen van de ring

De basis van de ring is nog niet een geheel. De ring wordt weer op het kooltje gelegd. De plekken waar de 2 delen bij elkaar komen worden met een speciaal vloeimiddel behandeld om aantasting door zuurstof tijdens het soldeerproces tegen te gaan. Ook wordt er een stukje goudsoldeer op de juiste plaats gelegd. Dit goudsoldeer heeft een andere samenstelling dan het goud van de ring en dus ook hele andere eigenschappen. Het belangrijkste verschil is het lagere smeltpunt.

Hameren, zagen en vijlen

Als de ring gesoldeerd is, moet deze nog mooi rond gemaakt worden. Dit gebeurt door gebruik te maken van een zogenaamde tribullet. Deze ijzeren staaf heeft een taps lopende vorm. Je schuift de ring om de staaf en gaat er met een hamer op kloppen. Net zo lang tot deze mooi rond is en op de juiste maat. Voor het meten van de maat gebruik je een maatstok. Deze heeft dezelfde vorm als een tribullet, maar er staat een schaalverdeling op. Bij het meten van de maat van de ring, maak je gebruik van de diameter van de vinger. Deze verdeling staat dan ook op de maatstok. Soms maakt men gebruik van de omtrek van de vinger.

Het geelgouden motief maken

De basis van de ring is klaar. Nu is deze nog een beetje saai. Gewoon een ronde ring. We vervolgen met het maken van het geelgouden motief dat in deze ring zal komen. Uit een stuk geelgoud plaat zagen we een motiefje uit. Dit motiefje wordt dan gevijld en geschuurd en klaargemaakt om aan de ring te solderen. Indien er meerdere motieven in het sieraad komen dan herhaal je dit proces een aantal keer.

Het toevoegen van diamanten

De ring is bijna klaar. Als laatste onderdeel worden er briljant geslepen diamanten in de ring gezet. Bij deze ring zitten de stenen met een klemzetting tussen de basis van de ring en het geelgouden motief. Je kan de stenen ook op andere manieren zetten. Bijvoorbeeld door middel van een kastje of een chaton. Een klemzetting heeft als voordeel dat je veel ziet van de steen terwijl deze er toch heel veilig in opgeborgen ligt.

Het polijsten van de ring

De afwerking gebeurt in verschillende stappen. Als het ware van een grove naar een steeds meer verfijnde techniek. Als eerste worden met een vijl alle scherpe delen van het goud afgehaald, om vervolgens met schuurpapier het geheel strak af te werken. Alle krassen moeten uit het werkstuk gehaald worden. Anders kan het glanzende eindresultaat nooit helemaal strak zijn. Elke oneffenheid valt op in een glanzend vlak. De laatste fase is het polijsten van de ring. Met een zachte borstel en polijstvet wordt het metaal hoogglanzend gemaakt. Alle kleine krasjes worden als het ware dichtgemaakt.

Het resultaat: Trouwringen TR28

Het aanzicht van deze ringen is klassiek. Een wat breder model en vrij bol. De damesring bestaat uit 3 delen. De 2 buitenste ringen zijn doorlopend en aan de bovenkant zijn de stenen ertussen geklemd met een kleine tussenruimte. Je krijgt hierdoor een soort zwevend effect van de stenen. De herenring is nog net iets breder en heeft 2 lijnen in de ring.