Graveren

 

Wat we niet kunnen verzorgen :

- Grote voorwerpen (zoals bijv. kandelaars en bekers)

- Pennen en aanstekers

- Onedele materialen

- Horloges

U kunt het beste contact zoeken met :

van Hilst Graveertechniek

Beverwijk

0251-241034

www.vanhilstgraveertechniek.nl

Machine gravure (nr 1 t/m 3)

Nummer 1 tot en met 3 kunnen alleen gebruikt worden voor het graveren van rechttoe rechtaan ronde ringen. De ring wordt in een klem ingespannen en door middel van een stift gegraveerd. Het formaat is statisch, en kan dus maar in 1 maat gegraveerd worden. Er zijn 3 lettertypen beschikbaar. We doen dit in ons eigen atelier. 

1- iets sierlijk met zowel hoofdletters als kleine letters, meestal gebruikt bij klassiekere ringen.

2- strakke rechte letter, alleen kleine letters.

3- kleine strakke letter, alles kleine letters, meestal alleen gebruikt in zeer smalle ringen.

Prijzen :

- In door ons geleverde sieraden, gratis

- Anders € 2,00 per karakter met een minimum van € 20,- per ring

De levertijd is 1 werkdag

 

Frees gravure (nr 4)

Deze graveertechniek wordt gedaan door middel van een freesje dat ronddraait. Men schrijft de tekst in de ring, in het handschrift van de edelsmid. U kunt wel aangeven of het wat sierlijk, of juist wat strakker mag worden uitgevoerd. Het is een minder strakke techniek, maar geeft wel een personal touch. Er zijn geen extra kosten verbonden als u voor deze optie kiest.

Prijzen :

- In door ons geleverde sieraden, gratis

- Anders € 2,00 per karakter met een minimum van € 20,- per ring

 - De levertijd is 1 werkdag

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Hand gravure (nr 5 & 6)

Dit is de meest ambachtelijke techniek. Het is ook een zeer specialistisch vak. We besteden dit dan ook uit aan een handgraveur. De graveur steekt met een scherppuntige steker het metaal weg. U kunt dit het beste vergelijken met linoleum gutsen zoals op de kleuterschool vaak gedaan wordt.

Prijzen :

- Starttarief €30,-   +

- Hoofdletter : € 10,00 per letter/teken 

- Kleine letter : € 5,00 per letter/teken

- De levertijd is gemiddeld 2 weken.

 

Fantasie gravures

Onze handgraveur kan ook de buitenkant van voorwerpen graveren. Hiernaast ziet u een voorbeeld. De opdracht was een rozenslinger aan de buitenkant van de ring graveren. Eerst is er een tekening gemaakt. Na akkoord worden de patronen met de hand gestoken.

Andere mogelijkheden zijn initialen, vingerafdruk, logo's enz

Prijzen op aanvraag

gemiddelde levertijd 2 weken na akkoord

 Laser gravure

Dit is een nieuwe ontwikkeling in ons vak. Door middel van een computer en een laser, wordt de tekst als het ware in de ring gebrand. Gemiddeld moet een sieraad 25 keer gelaserd worden voordat de gravure er diep genoeg instaat. Er kan in principe uit alle in Windows beschikbare lettertypes gekozen worden.

Maar u kan er ook voor kiezen om een symbool, logo, vingerafdruk, uw eigen handgeschreven tekst, foto of elk ander digitaal bestand in een willekeurig metalen voorwerp te laten laseren. Het is wel van groot belang dat het digitale bestand van een goede kwaliteit is. Dit is van te voren te beoordelen en er zijn vaak ook mogelijkheden om een bestand te verbeteren. We besteden het laseren uit aan een gespecialiseerd bedrijf.

 De prijs hangt sterk af van hetgeen u wilt laten doen.

- gewoon standaard letters, starttarief € 50,- + € 2,- per teken

- in uw eigen handschrift starttarief € 75,- + € 2,- per teken

- handtekening vanaf € 160,-

- foto vanaf € 160,-

- logo's vanaf € 160,-

- vingerafdruk vanaf € 160,-

- De levertijd is gemiddeld 2 weken.

De techiek van het graveren in steen

Het hoofdwerktuin van de graveur is een kleine draaibank met een horizontale as, waarop naar keuze allerlei werkkoppen, met schijf-, kogel-, of naaldvorm gestoken kunnen worden. Een electromotor zorgt voor 3000 tot 5000 omwentelingen per minuut. Met de hand leidt de graveur de steen langs de strarre graveerstift en dat vereist allerhoogste precisie, steenkennis en vakmanschap.

De roterende slijpschijfjes worden voordurend met diamanthoudend slijppoeder en olie bestreken, daardoor gekoeld en tegelijk van een schurend oppervlak voorzien omdat de kleine diamantsplintertjes tijdens het graveren in het weke ijzer van de schijfjes worden gedrukt.

Het polijsten gebeurt net hout, leer of ander week materiaal met gebruik van water en speciale pasta's. Hierbij wordt gelijktijdig de eventueel nog aanwezige, met metaalstift ingekraste werktekening verwijderd.

Dit is een voorbeeld van een wapen gravure in een lagensteen van Carneool.

Meer voorbeelden van zegelringen

Een lakafdruk van een gegraveerde ring.