Dit is waar we op dit moment aan werken

19 februari 2019

De ring waar we op 7 februari mee begonnen zijn is nu helemaal klaar. Naar aanleiding van het witgouden model in onze collectie hebben we nu een geelgouden gesmeed en voorzien van een diamant.

 

We zijn weer trots op dit juweel ! 

16 februari 2019

Al deze Emka horloges hebben dezelfde maat kast, maar zijn verschillend uitgevoerd. De basis is een kast 36mm (andere maten ook mogelijk) De kast glanzend of mat. Ook zijn er 50 verschillende wijzerplaten mogelijk.

Dus kan je zelf je eigen combinatie maken. Om het makkelijk te maken kan je nog kiezen uit een zwarte of bruine lerenband. Ook een metalen band behoort tot de mogelijkheden.

15 februari 2019

Een paar weken geleden hebben we alle diamanten uit een totaal versleten alliance ring gehaald. Een computergestuurde Cnc machine heeft uit een massieve ring deze chaton ring gefreesd. De zetter heeft hierna alle diamanten er weer mooi en strak ingezet.

 

De ring kan nu weer jaren met plezier gedragen worden en misschien ooit ook weer doorgegeven aan de volgende generatie.

 

14 februari 2019

Deze ring is net terug van de Waarborg voor het goudstempel. Net heeft Joost hem nog even helemaal gepolijst en is nu helemaal klaar.

13 februari 2019

Vorige week deze steen ontvangen. Het is altijd weer spannend om het pakje open te maken. Ik heb de slijper gevraagd om een driehoek Topaas te slijpen. De opdracht was om 1 lange zijde te slijpen en 2 kortere, dus het is geen gelijke zijden driehoek. Echt een mooie twinkelende steen.

 

Nu er nog een keer wat omheen maken :-)

12 februari 2019

De ring waarvan de basis op 7 februari gesmeed is, krijgt inmiddels al meer de goede vorm. Het oppervlak is nog steeds ruw door het smeden en vijlen. De volgende stap is verder vijlen met een mindere grofte. Hierna kan er geschuurd worden.

9 februari 2019

Als zilver een paar weken in de etalage ligt, begint er langzaam een bruinige laag op het zilver te komen. Dit is het begin van het oxidatie proces. Elke paar weken moeten we het zilver "dippen" in reinigingsvloeistof. Alles komt er weer blinkend wit en schoon uit.

Als je zilver gewoon om hebt, krijgt dit proces geen kans. 

7 februari 2019

Lekker smeden en een grote ring maken met een krul. Het valt alleen niet mee om hem weer precies zo te maken. Het goud ziet er nu een beetje oranje uit, dit komt omdat het goud uitgegloeid is. We verhitten het goud net tot onder het smeltpunt en laten het afkoelen in de Spiritus. Door dit proces is  het goud zachter geworden en kan het gemakkelijker vervormt worden. Hierna gaan we weer smeden om de hardheid weer terug te krijgen. 

5 februari 2019

Met 3 man de gietijzeren rioolbuis in stukken geslepen. Denk dat elk stuk gauw 75 kg weegt. De buis is zeer waarschijnlijk eind 1800 gemaakt. Een kunststofbuis is toch wel veel makkelijker. 

De komende 3 weken kan de boel goed drogen. Alleen nog alles een keer witten en dan kan de nieuwe trap ook geplaatst worden.

 

De tijd is nu ook wel aangebroken om met ons komende jubileaum aan de slag te gaan :-)

1 februari 2019

De steen is inmiddels gezet in de ring. Nu ons meesterteken erin slaan. De volgende stap is naar de Waarborg sturen waar het officiele keur van 14 karaats goud in de ring wordt gezet

31 januari 2019

 

De steen is inmiddels tussen de wanden van deze ring gezet. In de beide wanden wordt een sleufje gefreesd en de steen valt hier met de rand (rondist) van de steen in. Voor de veiligheid solderen we nog een extra verbinding onder de steen. Je ziet nu nog een staafje uitsteken. Die korten we natuurlijk nog in. Hierna gaan we de ring verder afwerken.


29 januari 2019

 

Rosé gouden ringen met verschillende steen maten verkrijgbaar. Mooi massief gemaakt. We hebben verschillende uitvoeringen in onze collectie. Heeft u een eigen steen dan kan die natuurlijk ook in deze ring gezet worden.

28 januari 2019

 

De meeste mensen hebben we eens van Saffier gehoord. De meest gebruikte kleur is blauw in allerlei tinten. Maar er zijn veel meer kleuren Saffier. Wij mogen met deze witte Saffier een verlovingsring maken. 

26 januari 2019

 

De ring is vandaag gepast en de diamant uitgezocht. De volgende stap is ons meesterteken in de ring stempelen en naar de Waarborg sturen voor het goudkeur.

23 januari 2019

 

Eindelijk verder met de kelder. Vandaag alle resten verf en cement eraf en de vloerbalken verstevigen en ontroesten. Vanaf morgen weer opbouwen, volgende week zal het er allemaal weer heel anders uitzien.

23 januari 2019

 

Helaas is deze hanger 4 jaar geleden bij een inbraak in onze winkel gestolen. Afgelopen week kwam er iemand langs die al 6 jaar een foto op haar telefoon had bewaard. Nu was het moment daar, om te kijken of deze hanger nog op haar lag te wachten.....maar helaas.

 

Gelukkig kunnen we aan de hand van deze foto op zoek naar een vergelijkbare steen. Dat zal nog niet eenvoudig zijn want de vorm van deze steen in niet een standaard slijpsel. Het is een driehoek met ongelijke kanten.

22 januari 2019

 

Vandaag de eerste sneeuw van deze winter. In de stad merk je hier eigenlijk weinig van.

 

Alvast voor Valentijnsdag hebben we een mooi liefdes symbool gemaakt. Natuurlijk niet een standaard hart, maar weer iets bijzonders.

 

De basis is gemaakt van geelgoud met onderaan in de punt een diamantje gezet. Het hart is omwikkeld met een witgouden draad. Aan de bovenkant vormt deze draad ook het hangoog waar de ketting doorheen gaat. 

19 januari 2019

 

Zojuist deze ring van de gieter terug gekregen. Aan de linkerkant zie je nog een klein uitsteeksel. Dit is de aanzet. Deze aanzet zit aan de gietboom vast.

 

Na het maken van het wasmodel worden deze allemaal verzameld en aan een boom van was gezet. Het lijkt een beetje op een kerstboom met allemaal pakjes erin. Om deze boom gaat een koker. Deze wordt vol gegoten met gips. Na het uitharden van het gips, wordt de was eruit gesmolten door het geheel te verhitten. Er is nu een contra vorm ontstaan. Nu kan het eigenlijke gietproces beginnen. Vloeibaar (in dit geval witgoud) goud wordt er in de gipsen mal gegoten. Na het afkoelen gaat de koker in een bak water. Het gips lost op en je hebt dan een geheel witgouden boom. De ring kan er nu afgeknipt worden.

 

De buitenkant van de ring is nu heel grof en ruw. 

17 januari 2019

 

Pareltje aan het Spaarne. Geelgouden ring met Tahitie parel.

16 januari 2019

 

Naar aanleiding van een zilveren ring uit de etalage, mogen we nu dezelfde maken in witgoud. Eerst maken we in (blauwe) was het model. Was is zacht en je kunt het dus makkelijk in allerlei vormen zagen en vijlen. Het voordeel is dat je weinig verlies hebt. Je kunt vormen maken die je niet uit plaat of staf materiaal kunt smeden.

 

Het was model gaat hierna naar de gieter. Morgen meer uitleg over dit vervolg proces.

15 januari 2019

 

Na 30 jaar dragen was deze alliance ring compleet versleten. We hebben alle stenen voorzichtig uit de ring gezaagd. Nu kan er een nieuwe ring precies op dezelfde maat gefreesd worden. Hierna zal de zetter alle stenen er weer mooi inzetten en kan de ring weer 30 jaar mee.

 

Als het resultaat over een paar weken klaar is plaatsen we natuurlijk weer een foto

 

 

12 januari 2019

 

Dit was een gouden band met een klein jaren 60 horloge ertussen. We hebben de kast en het uurwerk ertussen uit gehaald en een nieuw ontwerp gemaakt voor een tussenstuk. Dit is het resultaat. De rechthoek is van mat geelgouden, met hierop een sierlijke glanzende baan. Met een diamantje in het midden om het af te maken.

Leuk hoor dat dit sieraad weer gedragen kan worden door de volgende generatie, maar wel in een moderner jasje.

11 januari 2019

 

Vandaag per post een opblaas 50 gekregen van Cardillac, omdat we inmiddels bijna 50 jaar bestaan. Heel leuk met een kaartje erbij.

 

Op 15 mei is het echt zover maar daarover binnenkort meer !

8 januari 2019

 

Meteen in het nieuwe jaar al weer iets bijzonders afgeleverd. In het diepste geheim is er gewerkt aan een aantal toevoegingen van de Haarlemse ambsketen. Op de nieuwjaars receptie is die gisteren weer in gebruik genomen.

 

Hieraan voorafgaand heeft Wim Groenhart, onze oud medewerker, de ambsketen weer over gedragen aan Burgermeester Wienen in de Gravenzaal. 

 

30 december 2018

 

Team Sipkes Edelsmeden wenst iedereen een heel fijn en goed 2019.

 

We hopen ook komend jaar weer veel mooie persoonlijke sieraden te smeden !

29 december 2018

 

Zo de laatste ring van het jaar. Geelgouden TV model ring met Chocolade bruine Diamant. Niet briljant geslepen maar Ice Flower geslepen. En nu het atelier opruimen en op naar de jaarwisseling.

23 december 2018

 

Met dit snert weer toch weer iets moois klaar voor de collectie. Morgen ook nog open van 11.00 tot 16.00 en dan Kerst vieren.

19 december 2018

 

Net weer 4 Sipkes Collectie ringen gemaakt en afgeleverd. Zeker 4 personen die iets moois onder de boom zullen vinden. 

18 december 2018

 

Bij onze laatste goud levering van het jaar kregen we nog ambachtelijk lekkers.

 

Nu weer snel verder smeden om de laatste dingen voor Kerst af te maken. We zijn zondag en maandag nog extra open voor wie nog iets moois zoekt voor onder de Kerstboom.

15 december 2018

 

Net afgepolijst en nog warm. Witgouden schakelarmband met 1 gele schakel. Ook mooi om eventueel nog stenen in te zetten. Natuurlijk in ons eigen atelier bedacht en gemaakt.

 

Ook in andere kleurcombinaties te maken.

14 december 2018

 

Rosa is heel blij dat ze bij ons werkt en heeft mooie bloemen meegenomen. 

13 december 2018

 

Wie opruimt... kan nog wel eens wat terug vinden. Deze geelgouden sluiting met bruine diamant waren we al 8 jaar kwijt. Had nooit het idee dat die gestolen was. We hebben het hele pand op z'n kop gezet en niet terug gevonden tot nu dan.

 

 Tijdens het opruimen van oude boekhouding wilde een stapel papieren niet in de vernietiger passen.... er zat een zakje met dit slot tussen. Dus nu weer in de collectie :-)

11 december 2018

 

Alles schoon en opnieuw in de etalages gelegd. Nu nog wat meer kerst aankleding in de winkel en we zijn er klaar voor. Nog even flink doorwerken op het atelier om alles op tijd klaar te hebben.

7 december 2018

 

na 3 dagen telefoon storing zijn we weer bereikbaar. Vandaag ook weer wat nieuws. Witgouden hanger met 5 diamantjes en collier. € 625,- (ca 1 cm in doorsnede). Nu de sint net weg is ..... iets voor onder de boom !

 

ook verkrijgbaar in het geelgoud of een grotere uitvoering

29 november 2018

 

Net terug van de zetter, zilveren armband met diamantjes. De stenen op deze manier zetten heet, pavé. Je maakt eerst een klein gaatje, van waaruit je een bolletje steekt. Eerst op 2 hoeken, waarna je de briljant in het kuiltje legt. De 2 pootjes druk je over de steen heen. Dit proces doe je ook op de andere hoeken. Deze manier van zetten is echt een vak apart. Ook is een microscoop onmisbaar.

22 november 2018

 

Ook zo moe van al dat Black Friday gedoe ?#$%^#$#

Wij smeden gewoon altijd mooie sieraden voor de speciale momenten in het leven.

 

In dit geval een kleurrijke ring met Saffieren.

20 november 2018

Geelgouden ring met groene Toermalijn, mooi voor onder de kerstboom. 

of als nieuwjaars geschenk om 2019 meteen goed te beginnen.

 

nummer 26041

16 november 2018

Einde jaars aanbieding in samenwerking met onze diamantair.  Vanaf volgende week in de winkel te bekijken. Dus ook voor klassiekere sieraden bent u bij Sipkes Edelsmeden aan het goede adres.

 

Alle ring zijn mooi stevig en massief met mooie kwaliteit diamant erin gezet.

8 november 2018

Vandaag even wat anders op de agenda dan mooie edelstenen. Ons pand is uit ca 1900 en dan moet je soms groot onderhoud doen. Vandaag begonnen met het slopen van de kelder. Alle tegels moeten van de muur zodat alleen de kale muren over zijn. Het slopen en afvoeren doe ik zelf. Hierna komt er een specialist om de kelder weer helemaal waterdicht te maken.

6 november 2018

Even een spoedje deze week. Een paar witgouden trouwringen maken. Joost is bezig met de verbinding onder de steen te solderen. De ringen zijn inmiddels gepast en nu zijn we ze aan het afwerken. Dan nog graveren en helemaal afpolijsten. De ringen zijn zeker op tijd klaar voor het huwelijk van volgende week !

1 november 2018

Poetsen en soppen, maar alles is weer mooi schoon en een paar nieuwe dingen aan de collectie toegevoegd. Nog een ruimte maand en de cadeau maand staat al weer voor de deur.

31 oktober 2018

Grappig hoor Joost is lekker aan het hammeren. Mensen die in de straat langslopen kijken steeds naar boven en vragen zich af wie er aan het verbouwen is. Je moet toch behoorlijk hard hammeren om het goud te vervormen. Het is een soort " hoor wie klopt daar kinderen" maar dat is pas over een maand:-) 

26 oktober 2018

Heel veel smeden nog de komende uren. Rechts een messing model. Messing is behoorlijk zacht en daardoor makkelijk te vervormen. In witgoud is dat heel wat anders, maar het begin is er.

Het lastigste is om het materiaal precies goed te verdelen, om op de goede halslijn uit te komen.

19 oktober 2018

Vaak hebben mensen allerlei sieraden liggen die ze niet meer dragen. Als het in de kast ligt te verstoffen heb je er weinig aan dus kunnen we er beter wat nieuws van maken.

 

Van deze sieraden mogen we in iedergeval iets nieuws maken, ook nieuwsgierig wat er allemaal mogelijk is van uw eigen goud en stenen. Neem het mee en kom langs dan laten we met plezier alle mogelijkheden zien.

18 oktober 2018

Titanium heren ring, gemaakt uit een plaat massief Titanium. Eerst een gat boren op de goede ring maat. Hierna de contouren uitzagen en in model schuren op een schuurband. Het ruwe model daarna steeds meer verfijnen. Je kan wel goed merken dat Titanium een stuk harder is dan goud of zilver, vijlen en schuurpapier slijten veeeel sneller ook ben je er gemiddeld veel langer mee bezig.

 

Door het Titanium te verhitten krijg je een mooie oxidelaag in allerlei kleuren, blauw in dit geval. In deze ring hebben we ook nog een zwarte diamant gezet.

 

Dit soort ringen is ook naar eigen inzicht in te vullen.

17 oktober 2018

Over speciale dingen gesproken. Jaren geleden hebben we deze aparte ringen gemaakt met bergschoenen. Voor onze klanten met een speciale betekenis.

De voorste ring hebben we net afgeleverd. In het midden een roodgouden roos op een gouden ring met een blazoen. ( Schietschijf). Wederom iets speciaals.

16 oktober 2018

We moeten nodig een paar nieuwe spangen ontwikkelen. Eerst maar eens wat proberen in messing om te kijken wat er allemaal ontstaat. Messing is zacht en dus makkelijk te vervormen. 

Straks komt de grote uitdaging, lukt het ook om dit soort vormen uit 1 stuk goud te smeden.

 

to be continued.....

10 oktober 2018

toch wat nieuwe dingen gemaakt, ondanks het mooie weer. Dan maar fijn de bloemetjes binnenzetten.

wil jij de bloemetjes buitenzetten, dan hebben wij mooie oorknopjes gemaakt omdat te doen 

6 oktober 2018

Weer wat aan de collectie toegevoegd uit ons eigen atelier. Gemaakt door Rosa. Zilveren hanger met zoetwaterparel. Wil je hem anders uitgevoerd hebben dan kan dat natuurlijk ook.

 

 

5 oktober 2018

Altijd lastig een ring namaken vanaf een foto, zelfs als je de ring een paar jaar geleden zelf gemaakt hebt.  Eerst maar eens even met papier spelen om de juiste bocht te bepalen en daarna in Roodgoud smeden en buigen. 

4 oktober 2018

Vandaag 100 spelden aftekenen, gaatjes boren en afwerken. Je kan wel merken dat ik nooit achter de werkbank zit. Heb gewoon hele pijnlijke vingertoppen na een paar uurtjes. Wel leuk om mee te werken omdat we het lekker druk hebben. Morgen weer een aantal maar dan gouden.

2 oktober 2018

Gisteren zelf weer eens sieraden geshopped. Onder andere deze ring in rood- met witgoud en 9 diamantjes. Nu in de etalage en binnenkort ook onze webshop.

29 september 2018

De trouwringen die Joost gemaakt heeft zijn gisteren in gebruik genomen. We wensen het kers verse bruidspaar veel plezier, geluk en gezondheid toe.

Als de ringen weer eens gepoetst moeten worden dan weten jullie, jullie hofleverancier vast weer te vinden.

 

Foto gemaakt door
Fotostudio Ingrid Driessen.

27 september 2018

Zo even een lekker taartje opsnoepen. Net gekregen van blije klanten waar we bijzondere trouwringen voor gemaakt hebben.

Echt leuk om zo verwent te worden.

26 september 2018

Nieuw in onze collectie deze geel- witgouden armband. Nu te bewonderen in de etalge en morgen ook in onze webshop.

Ook als collier verkrijgbaar.

25 september 2018

Net een zending klaar gemaakt voor de Waarborg. Alle sieraden die we maken en aan de norm voldoen, voorzien we van ons meesterteken. Hierna worden ze naar de Waarborg gestuurd om getest te worden op het goud of zilver gehalte. Indien goedgekeurd zal er bij een gouden sieraad een Eikeblaadje in worden geslagen en zij 1e gehalte zilver een zwaardje .

 

Als we de sieraden weer terug hebben kunnen we ze verder afwerken en afleveren, of in de etalage leggen.

Als de ringen eenmaal in model zijn, kunnen we ons meesterteken erin slaan en daarna naar de Waarborg sturen voor het Goud keurmerk

21 september 2018

Deze trouwringen zijn gemaakt van half witgoud en half geelgoud. Eerst 2 platte strakke ringen gemaakt en deze vervolgens tegen elkaar gesoldeerd. Op de foto kan je zien hoe de ringen in model gevijld worden.

Als de ringen eenmaal in model zijn, kunnen we ons meesterteken erin slaan en daarna naar de Waarborg sturen voor het Goud keurmerk.

20 september 2018

Vandaag eindelijk eens de tijd genomen om eens wat te expirimenteren met het zelf maken van display materiaal. Voor armbanden is er weinig kant en klaar te koop dat bij onze sieraden past.

Zelf aan de slag is natuurlijk veel leuker en zeker als het werkt. Eerste test is geslaag nu nog meer verfijnen en afwerken.

19 september 2018

Zilveren schakels afwerken nadat ze gegoten zijn. Een heel speciaal project waarover in het nieuwe jaar meer.

18 september 2018

De collectie gouden collier is weer aangevuld. We hebben altijd 40 verschillende colliers in de collectie. Verschillnde schakels en diktes. Geschikt om los te dragen of om er een hanger aan te doen.

14 september 2018

Net een mooi boekje gekregen van Jorg Heinz. Echt vakwerk en oog voor detail. Voor wie de Collectie Jorg Heinz nog niet kent.

Het is een systeem waarmee je zelf op eenvoudige wijze je eigen collier kan samen stellen. Door middel van het wisselen van de sluiting of het collier. Je draagt de sluiting ook promiment aan de voorkant. 

7 september 2018

Innoveren "ingewikkeld" wel nee

We zijn aan het kijken welke draad dikte het mooiste uitkomt. Hoe de ring verder omwikkeld gaat worden moeten we nog verder mee expirimenteren.

6 september 2018

Net de basis van de ring aan de klant laten zien. Een big smile dus dat gaat de goede kant op. Nu de ring verder in elkaar solderen en de de groen Maansteen erin zetten. 

to be continued

5 september 2018

Binnenkort zullen deze trouwringen in gebruik worden genomen. De basis is gemaakt van geelgoud en in de dames ring is de zetting schuin gemonteerd. Hierdoor komt de Oranje saffier, die Markies geslepen is extra goed tot z'n recht.

Wat is is het toch een voorrecht om zulke dingen te mogen maken. De meeste dingen in deze tijd zijn vergangkelijk, maar trouwringen draag je de rest van je leven bij je.

We wensen het bruidspaar dan ook veel geluk en gezondheid.

4 september 2018

We krijgen nog wel eens te horen dat we alleen vrij zware en stevige ringen in de collectie hebben. Vandaag net klaar een verfijnde smeedring van witgoud. Vanzelfsprekend ook te maken in geelgoud of roodgoud. Wil je er liever een steentje aan toegevoegd dan kan dat natuurlijk ook.

1 september 2018

Al jaren dragen we de Haarlemse Muggeronde een warm hart toe. Ook dit jaar hebben we weer een paar gouden Muggen gemaakt.

Wist u dat iemand die in Haarlem geboren is een "Mug" wordt genoemd

31 augustus 2018

Elke 6 tot 8 weken veranderen we de etalage. Alles lekker schoonmaken en op nieuw etaleren. Onze collectie is zo groot dat het leuk is om elke keer weer vernaderingen toe te passen.

Vooral het zilver schoonmaken is er klus. Zilver slaat bruin aan door de zon. We hebben een speciaal schoonmaakmiddel voor het zilver. We noemen het voor het gemak maar "dippen" alles komt er weer stralend wit uit, vervolgens goed afspoelen en afdrogen.

30 augustus 2018

Gisteren een bijzondere Titanium met gouden herenring verkocht. Dus is er plaats voor wat nieuws, al een lange tijd loop ik met het idee om een titanium heren ring te voorzien van een zwarte diamant. De basis van de ring ligt al geruime tijd op ons atelier.

Deze ring is gemaakt van een massieve plaat titanium waar een gat is ingeboort op de gewenste ringmaat. Hierna worden de contouren van de ring uitgezaagd. Op een schuurband wordt de ring verder in model geschuurd. Op de foto zie je de ruwe basis. Nu nog verder schuren en vijlen en de steen erin zetten.

28 augustus 2018

Helaas heb ik het vak van edelsmeden nooit geleerd. Als kind wel eens achter de werkbank wat uitgeprobeerd maar heb er nooit het geduld voor gehad. Aanzien Joost met vakantie is dacht ik, ik ga het toch maar weer eens proberen en kijken wat er uit gaat komen.

 

28 januari 2019

 

De meeste mensen

 

14 februari 2019

Deze ring is net terug van de Waarborg voor het goudstempel. Net heeft Joost hem nog even helemaal gepolijst en 

 

Een reactie plaatsen